Hoe gaat het met jullie? 

Ik hoop dat jullie dit in goede gezondheid lezen.

Het was en is een zware periode, voor iedereen.

Ook voor Mallorcaworks zal nog moeten blijken of we deze klap gaan overleven.

Dat is heel erg moeilijk, want we kunnen niets doen dan afwachten en hopen dat

de omstandigheden om stage te mogen lopen weer langzaam beter zullen worden.

Er was niet veel te vertellen en de vooruitzichten werden eigenlijk alleen maar slechter.

Vandaag, na een lange periode van verplicht binnen zitten hebben we voor het eerst iets beter nieuws:  Er zit beweging in en er lijkt licht aan het einde van de tunnel te zijn 😊

Gisteren heeft de Spaanse regering versoepeling aangekondigd en een gefaseerde afbouw van de Lock down. De verwachting is dat Spanje, als het meezit en het aantal Corona patiënten niet meer stijgt en er geen tweede Corona pandemie golf gaat uitbreken, we eind juni bij het nieuwe normaal zijn. Vanaf eind juni is dan in Spanje alles weer geopend en mag er binnen Spanje gereisd gaan worden. 

Dat betekent in het gunstigste geval, dat indien er daarna in juli ook weer binnen Europa gereisd mag gaan worden, ook stage lopen op Mallorca weer mogelijk gaat zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de Nederlandse overheid en de reisbeperkingen die Nederland oplegt.

Ik verwacht dat dan de eerste studenten vanaf midden juli, begin augustus weer zouden kunnen komen…..

  • Er zijn echter nog veel meer mitsen en maren:
  • Aangezien het seizoen hier tot maximaal midden oktober/begin  november loopt, zouden studenten dus dit seizoen nog maximaal 12 tot 14 weken stage kunnen lopen. Daar zouden de scholen dan mee akkoord moeten gaan.
  • Op dit moment is het nog niet duidelijk welke bedrijven er open zullen gaan, er zijn veel bedrijven failliet gegaan door deze crisis. Als de bedrijven openen, zal dat zijn in een afgeslankte vorm. Vanwege het corona virus mogen ze waarschijnlijk maar 30 tot 50% van hun capaciteit benutten, er mogen immers niet meer hetzelfde aantal mensen dicht bij elkaar zijn. Zo mag een terras van een bar of restaurant maar voor 30% bezet zijn en mogen hotels de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de restaurants en terrassen maar halfvol hebben.
  • Het is op dit moment ook nog niet duidelijk of de bedrijven die open gaan, stageplaatsen mogen of kunnen gaan aanbieden. Ze hebben immers heel veel personeel moeten ontslaan en de vakbonden kunnen bezwaar maken tegen het inzetten van stagiaires op vitale arbeidsplaatsen.
  • Samengevat: 

Positief nieuws is dat er een einde aan deze crisis lijkt te komen en dat er niet nog meer mensen overleden zijn en dat we er zicht op hebben dat we binnenkort weer aan het werk kunnen en hopelijk ook weer een inkomen hebben.

Maar het is nog helemaal niet duidelijk hoe ernstig de gevolgen van deze crisis uiteindelijk zullen gaan uitpakken en welke bedrijven overeind blijven staan. Ook voor Mallorcaworks is dat op dit moment nog de vraag, we blijven hopen dat we dit jaar nog studenten kunnen plaatsen, maar als dat niet zo is, gaan we het waarschijnlijk niet overleven en betekent dat dan het einde van Mallorcaworks.

Maar zo ver is het nog niet! Zo lang er hoop is, is er nog toekomst en we zullen er alles aan doen wat we kunnen.

We houden jullie op de hoogte, heb je vragen of behoefte aan contact? Jullie weten ons te vinden!